cazinou romania poker bankroll management

Singurul prieten al jucatorului de cazinou: managementul bankrollului

Jocurile de cazinou se joaca cu edge-uri foarte mici de ambele parti. Cazinourile nu-si permit sa ofere prea mari avantaje jucatorilor, pentru a pastra afacerea in picioare, si nici avantaje prea putine, pentru a nu-si dezamagi jucatorii. Jocul trebuie sa fie cat mai corect pentru ambele parti ca sa reziste in timp. Din cauza lipsei unui edge strivitor impotriva casei, pentru un jucator de succes conteaza fiecare amanunt, fiecare detaliu strategic, fiecare avantaj oricat de mic pe care l-ar putea specula jucand. Micile detalii fac marile diferente si pentru acestea trebuie sa lupte jucatorul in timpul sesiunii. Astfel, viata de jucator nu pare foarte confortabila, insa de aici vine si magia jocului: „dansul” inafara zonei de confort. Aici e distractia.

Dintre toate atuurile unui jucator impotriva casei, unul este probabil mai important decat toate celelalte insumate. Stapanirea lui face diferenta intre marii castigatori si oamenii de rand si poate transforma o sesiune de joc dintr-o lupta dificila cu miza mica intr-o lupta simpla cu miza mare. Acest avantaj se numeste „bankroll management” si este cu adevarat singurul prieten al jucatorului de cazinou.

Chiar daca termenul este un englezism si suna pretentios sau intimidant, mecanismele lui sunt de fapt simplu de inteles. Partea dificila este cea practica: un bun management al bankrollului este dificil de aplicat. Nu pentru ca este o unealta sofisticata, ci pentru ca majoritatii jucatorilor le lipseste autocontrolul si o atitudine rationala atunci cand sunt pusi pe distractie. Insa, ca in orice domeniu, si aici, castigatorii adevarati nu sunt multi. Iar diferenta o face tocmai capacitatea de a cunoaste si mai ales de a aplica corect regulile unui bun management al bankrollului.

Vom detalia putin aceste reguli si apoi va vom vorbi putin despre aplicarea corecta a acestora.

Matematic vorbind, managementul bankrollului inseamna un raport corect intre banii alocati jocului si miza jucata. Daca avem un cont gras si jucam mize infime, s-a dus farmecul jocului. Daca dimpotriva, avem un bankrolll mic si jucam mize maxime, s-a dus jocul cu totul. Ce preferam? Nu e nevoie sa facem alegeri dramatice, caci exista o cale de mijloc.

Concret, trebuie mai intai sa definim suma pe care suntem dispusi sa o alocam jocului si perioada de timp pe care vrem sa o acoperim (adica magicul „bankroll”). De pilda, putem decide ca nu vrem sa investim mai mult de 200 de lei pe luna in serile de suspans de la mesele de blackjack, ruleta, ori la sloturi. Sau decidem ca intr-o seara nu e bine sa mizam mai mult de 100 de lei in total (sau 100.000, e treaba fiecaruia sa-si defineasca bugetul).

Paragraful de mai sus trebuie sa respecte doua reguli esentiale:

Prima: Banii alocati jocului pentru o perioada data nu trebuie luati din alte pusculite. Altfel spus: nu jucati banii pe care nu vi-i permiteti. Nu imprumutati, nu scoateti din banii de cheltuiala zilnica sau din economii. Deschideti un capitol special in caietul vostru de cheltuieli, alocat distractiei. De acolo trebuie sa vina banii.

A doua: Daca s-au terminat banii dar nu s-a incheiat perioada alocata, puneti-va pofta-n cui pana la urmatoarea perioada. Daca v-ati pregatit tacticos de joc intr-o seara si ati ramas fara fonduri in 10 minute pentru ca asa a fost sa fie, puneti punct distractiei si cautati alt mod de-a va trai viata. Timpul liber nu incepe si nu se termina cu jocurile pe internet. Asteptati cu rabdare urmatoarea sesiune pentru care veti avea acelasi buget alocat (pe care vi-l permiteti) si luati-va atunci revansa.

Dupa ce am stabilit suma alocata pentru joc, trebuie sa stabilim mizele la care vom juca. Intre cele doua numere exista o relatie foarte riguroasa si orice abatere veti face va marca faptul ca nu sunteti dispus sa respectati regulile de management a bankrollului.

Aceste mize, spuneam, trebuie sa fie suficient de mari incat sa conteze, sa ne ofere adrenalina si distractie, insa suficient de mici incat sa nu ne epuizam banii alocati perioadei (sesiune, seara, saptamana, luna etc.) inainte ca aceasta sa se incheie. Astfel, vom ajunge sa ne distram mult si bine si sa nu iesim „pe minus” cat ai bate din palme, si mai ales sa ne oferim sansa reala la un castig gras.

Care este raportul ideal intre bankroll si miza jucata? Aici parerile difera, dar se invart in jurul unei medii bune. Jucatorii conservatori spun ca un spin sau o mana (un bet) nu trebuie sa depaseasca a mia parte din bankroll. Adica, la un bankroll de 100 de lei, miza maxima nu poate depasi 10 bani. Cei carora le place variatia si suspansul mai mult decat ar trebui, sustin ca putem face beturi si de doar 100 de ori mai mici decat bankrollul. Adica, la un bankroll de 100 de lei am „avea voie” sa mizam cate 1 leu la fiecare bet. Noi stim insa ca intotdeauna calea de mijloc are castig de cauza cel mai des. Aceasta inseamna ca un bankroll de 300 pana in 500 de beturi este ideal unui joc de succes. Aceasta inseamna ca putem miza cate 1 leu la fiecare bet doar daca avem 500, minim 300 de lei alocati jocului pe perioada data.

Ce facem insa daca suntem incepatori si nu vrem sa investim mult? Poate nu peste tot se joaca mize atat de mici incat sa se potriveasca bankrollului nostru modest. Evident, putem exersa pe play money, insa daca vrem suspans, e bine sa cautam locurile care accepta mize foarte mici. Una din camerele care au mize pentru toate buzunarele la toate categoriile de jocuri este ultramodernul si dinamicul cazinou online PokerStars Casino. Aici ar trebui sa fie punctul de start al oricui abia incepe sa joace, are un buget moderat si este dispus sa respecte regulile de management al bankrollului. Altfel, bineinteles, poate juca ce vrea, unde vrea si la orice miza vrea, insa cu rezerva ca nu va avea alaturi de el pe cel mai bun prieten despre care am vorbit in acest articol.

In final: Cum punem in practica principiile enuntate mai sus? Pe cat de simple par, pe atat de rar sunt respectate. Ei bine, de aceeea sunteti aici si ati ajuns atat de departe in acest articol lung: pentru ca va intereseaza tema, si este suficient. Mai departe va trebuie stapanire de sine, autocontrol si o atitudine disciplinata in ce priveste respectarea propriilor principii, asa incat sa va opriti cand simtiti ca nu mai jucati pe banii alocati si sa nu mariti mizele „ca sa recuperati” atunci cand nu v-a mers bine intr-o seara.

Nu stim daca acest articol va va ajuta sa castigati sume mari, insa cu siguranta ca va va fi de mare folos sa va gestionati perfect bugetul pentru jocuri.