Să facem cunoştinţă cu jocul de Keno

Cu siguranţă că, mulţi dintre cei care sunteţi pasionaţi de jocurile de noroc, atunci când aţi intrat pe un site de pariuri ori pe un cazinou online aţi văzut şi secţiunea dedicată jocului Keno. Indiferent că sunteţi înregistrat sau nu pe Betano online ori pe alt site de jocuri de cazinou, jocul de keno vă poate aduce câştiguri substanţiale, acesta fiind asemănat, din acest punct de vedere, cu o loterie. Diferenţele sunt însă substanţiale.

Ce este Keno?

Pentru a afla ce este Keno şi a variantelor pe care le întâlnim astăzi la Betano, Netbet Casino sau alte case de pariuri, ar trebui să ne întoarcem cu aproximativ trei milenii în urmă, în îndepărtata Chină, unde se consideră că a apărut pentru prima oară acest joc. Se spune că împăratul Chinei din acea vreme, nemaiştiind cum să colecteze taxe şi impozite de la supuşii săi, s-a gândit să le pună acestora la dispoziţie un nou joc. Era vorba de Keno, un joc în care erau puse la vânzare bilete, iar din încasări s-au finanţat războaie şi chiar construcţia Marelui Zid Chinezesc. Jocul îndrăgit astăzi de jucătorii Betano nu a fost înregistrat oficial decât multe secole mai târziu, prin anul 1800, astfel că toată istoria milenară a jocului de Keno este la stadiul de legendă.

O evoluţie de secole

Jocul de Keno nu a fost însă dintotdeauna aşa cum îl cunoaştem astăzi. Dacă jucătorii Betano îl cunosc drept jocul cu 80 de bile şi cartonaşe inscripţionate cu numere, la începuturile sale jocul de Keno număra 120 de bile, inscripţionate cu caractere chinezeşti. Cu timpul, odată ce acesta a fost exportat în Occident, jocul de Keno a fost redus la 80 de numere. Aşa se face că, pe lângă alte loterii care funcţionau deja în Europa sau peste Ocean, jocul de Keno a prins rapid în popularitate. Concret, se consideră că jocul Keno a fost dus pe continentul american de foştii imigranţi chinezi, care erau puşi să muncească la căile ferate ori în minele de cărbune. Abia aproape de secolului douăzeci, Keno a trecut de la simbolurile chinezeşti la cifrele arabe, conducând astfel la modernizarea şi globalizarea jocului, aşa cum îl ştiu astăzi jucătorii de pe Betano.

Controverse şi comparaţii

Încă de la începuturile sale, Keno a fost confundat şi chiar asimilat cu loteriile clasice, autorităţile dorind interzicerea sau impozitarea lui ca atare. Atunci, dezvoltatorii acestui joc au spus că, mai degrabă, jocul Keno s-ar putea asemăna cu o cursă de cai, unde câştigă cel care ajunge primul la linia de sorire, în cazul de faţă cel care bifează toate numerele de pe bilet. O perioadă, chiar aşa s-a numit jocul, „Racehorse Keno”, pentru a nu risca amenzi şi restricţii din partea autorităţilor. Atunci când loteriile private au fost legalizate în America, jocul a revenit la denumirea de Keno.

Asemănări izbitoare cu Bingo

De asemenea, pentru jucătorii Betano şi nu numai, Keno poate fi uşor confundat cu jocul de Bingo. În fond, fanii Betano ştiu că ambele jocuri se bazează pe un şir de numere extrase şi un altul indicat pe un bilet. Dacă la Bingo avem 90 de numere însă, la Keno avem doar 80. De asemenea, la Bingo, numerele se extrag succesiv, câştigând cel care reuşeşte să completeze toate numerele cel mai rapid. În schimb, la Keno numerele sunt date grupat, astfel că poţi afla instant dacă ai bifat toate numerele de pe cartonaş.

Să jucăm Keno online

Indiferent că eşti pe Betano sau nu, astăzi poţi juca Keno direct din faţa calculatorului, stând comod în fotoliul tău de acasă. De asemenea, poţi să joci Keno de oriunde – în deplasări, la serviciu sau în timp ce eşti la plimbare prin parc, câtă vreme deţii un dispozitiv mobil de tip smartphone sau tabletă şi ai acces la o conexiune internet de bună calitate. Astfel, jucătorii Betano pot avea parte de Keno în orice moment al zilei, 24 de ore din 24. Scopul este să bifaţi cât mai multe din cele 20 de numere din totalul bilelor extrase. Astfel, jucătorii Betano trebuie să ştie că premiul maxim se câştigă cu toate cele 20 de numere prinse, dar se pot lua premii şi cu 10, şi cu 5 numere. Singura diferenţă este că, în vreme ce la sălile de Keno bilele sunt date de o suflantă cu aer, care le amestecă, la varianta online numerele sunt generate de computer, care le afişează pe ecran în ordinea extragerii. De asemenea, fanii Betano nu trebuie să mai aibă grija bifării numerelor pe cartonaşe, acest lucru fiind preluat în totalitate de calculator.

Ca jucător înregistrat Betano, ai avantajul că, jucând Keno online, te poţi familiariza uşor cu acest joc, fiind o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber. De asemenea, online, jucătorii Betano pot încerca să joace Keno în mod gratis, fie prin variantele demonstrative, fie prin rundele gratuite puse la dispoziţie de cazinourile online.